Fibrilacija atrija i srčano popuštanje

# Održano 14. 12. 2023.

Povezanost fibrilacije atrija (FA) i srčanog popuštanja

14. prosinca 2023. Udruga Ritam srca održala je besplatnu online edukaciju o povezanosti fibrilacije atrija i srčanog popuštanja. Glavne teme bile su: "Život s fibrilacijom atrija", "Popuštanje srca" i "Liječenje srčanog popuštanja".

Srčano popuštanje (kardijalna dekompenzacija) je stanje u kojem srce nije sposobno “pumpati” predviđenu količinu krvi u aortu i dalje u arterije koje opskrbljuju krvlju naše tijelo kisikom i hranjivim tvarima i tako smanjuje funkcionalnost našeg tijela, a može izazvati i smrtne posljedice. Fibrilacija atrija, koja je najučestalija aritmija, ukoliko nije na vrijeme prepoznata i liječena vrlo često dovodi do srčanog popuštanja.

Na besplatnoj online edukaciji za javnost (webinaru) 14. prosinca 2023. prikazani su osnovni načini kojima sami možemo prepoznati pojavu fibrilacije atrija i popuštanja srca, koje sve rizike one nose, kako ih na vrijeme možete prepoznati te uspješno liječiti.

Ovaj edukativni susret vodila je predsjednica Udruge Ritam srca prim. dr. sc. Borka Pezo Nikolić, kardiologinja u Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, koja je govorila o svakodnevnom životu s fibrilacijom atrija. Pozornost je pri tome obratila na simptome, liječenje i rizike fibrilacije atrija, kao i njezine povezanosti s popuštanjem srca.

Definiciju i dijagnostiku popuštanja srca obrazložio je prim. dr. sc. Daniel Lovrić, kardiolog u Zavodu za intenzivno kardiološko liječenje, aritmije i transplantacijsku kardiologiju Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb. Posebno je naglasio čimbenike koji dovode do popuštanja srca, njezinu prevenciju i metode dijagnostike.

Liječenje srčanog popuštanja opisala je dr. sc. Jasmina Ćatić, kardiologinja u Zavodu za bolesti srca i krvnih žila KB Dubrava. Istaknula je pri tome koje se temeljne terapije koriste u farmakološkom liječenju srčanog popuštanja i vrijednostima, odnosno boljim učincima novih generacija lijekova na kliničke ishode.