Što je tahikardija, a što zastoj i zatajenje srca?

# Kada srce kuca prebrzo.

Što je tahikardija?Učlani se!

Tahikardija je stanje u kojem srce kuca prebrzo. Zdravo srce kuca 60 do 100 puta u minuti, pri tome pumpajući oko 360 litara krvi svakoga sata. Vježbanje, stres ili strah također mogu uzrokovati ubrzani rad srca, no to je normalan odgovor. Kod tahikardije, srca kuca više od 100 otkucaja u minuti i može kucati čak i do 400 otkucaja u minuti bez ikakvog posebnog razloga. Pri toj brzini srce nije sposobno učinkovito pumpati krv u tijelo i mozak.

Diagram_of_the_human_heart_hr.svgPostoji nekoliko vrsta ubrzanih srčanih ritmova do kojih može doći bilo u predklijetkama (atriji) ili klijetkama (ventrikulima) srca.

  • Undulacija atrija i fibrilacija atrija započinju u srčanim predklijetkama
  • Ventrikularna tahikardija i ventrikularna fibrilacija započinju u klijetkama.

Što je iznenadni zastoj srca?Učlani se!

Iznenadni zastoj srca (SCA - Sudden Cardiac Arrest) je problem u električnom provodnom sustavu srca koji izaziva opasno brz srčani ritam (ventrikularna fibrilacija). Ovaj brzi, nepravilan srčani ritam uzrokuje da srce titra, a ne da kontrahira ili pumpa. Kada srce prestane pumpati krv, kisik ne može doći do tijela i mozga. Ukoliko se ne liječi odmah, SCA može biti smrtonosan. Jedan od najvećih ubojica, iznenadni srčani zastoj, uzima više života nego karcinom dojke, SIDA ili karcinom pluća.

Iznenadni srčani zastoj nije isto što i srčani udar, iako se ova dva stanja često miješaju. Srčani udar je problem cirkulacije; začepljenje u krvnoj žili koja dovodi krv u srčani mišić, što može trajno oštetiti dio srca.

Što je zatajenje srca? (SCA)Učlani se!

Zatajenje srca je stanje u kojem je srčani mišić oslabljen i nije sposoban učinkovito pumpati krv u mjeri u kojoj je potrebno da zadovolji potrebe Vašeg tijela.

Liječenje tahikardije defibrilacijom

Najučinkovitiji način liječenja tahikardije i SCA jest putem defibrilacije. Defibrilacija uključuje primjenu elektrošoka na srce kako bi se povratio normalan ritam.
Postoje dva osnovna oblika defibrilacije:

  • Automatski vanjski defibrilator (AED) je prijenosni uređaj koji prati električnu aktivnost srca. Koriste ga timovi za reagiranje na hitne slučajeve ili šira javnost za primjenu šoka na srce.
  • Implantabilni defibrilator ili ICD je srčani uređaj koji se ugrađuje ispod kože. Srčani uređaj primjenjuje terapije kako bi tretirao brze, nepravilne ritmove.