Srčani elektrostimulator (pacemaker)

# S "pacemakerom" mnogi nastavljaju normalan život.

Ukoliko je Vama ili bliskoj osobi dijagnosticiran usporeni rad srca (bradikardija), možda će Vam trebati biti ugrađen elektrostimulator.

Živjeti s elektrostimulatorom

Mnogo ljudi s elektrostimulatorom nastave sa svojim normalnim dnevnim aktivnostima nakon oporavka od postupka ugradnje. Mogu postojati određene situacije koje će Vaš liječnik zatražiti od Vas da izbjegavate. Razgovarajte o Vašim aktivnostima i ciljevima stila života s Vašim liječnikom te razvijte plan koji je najbolji za Vas

Što je bradikardija?

Bradikardija je stanje u kojem srce kuca presporo. Zdravo srca ima 60 do 100 otkucaja u minuti, pri čemu pumpa oko 284 litara krvi svaki sat. Kada imate bradikardiju, srce kuca manje od 60 otkucaja u minuti.

Pri takvom ritmu, srce nije sposobno pumpati dovoljno krvi bogate kisikom u tijelo tijekom normalne aktivnosti ili vježbe. Kao rezultat, možete imati osjećaj vrtoglavice, osjećati se umorno, bez daha, te imati epizode gubitka svijesti.

Što uzrokuje bradikardiju?

Bradikardija može nastupiti iz više razloga. Neki uobičajeni uzroci bradikardije uključuju:

 • Urođena srčana mana (stanje s kojim ste rođeni)
 • određene bolesti ili lijekovi za srce
 • Prirodan proces starenja
 • ožiljak na srčanom mišiću nakon srčanog udara
 • Sindrom bolesnog sinusa, također nazvan i disfunkcija sinusnog čvora (prirodan srčani elektrostimulator ne radi ispravno)
 • Srčani blok (električni impuls koji putuje iz gornje u donju klijektu srca je nepravilan ili blokiran)
Simptomi bradikardije

Kada Vaše srce kuca presporo, možete iskusiti različite simptome:

 • Vrtoglavicu ili nesvjesticu
 • Kroničan manjak energije
 • Gubitak daha

Simptomi pomažu Vašem liječniku procijeniti ozbiljnost Vaše bolesti srca i utvrditi liječenje koje je prikladno za Vas. Prilikom odluke o potrebi ugradnje elektrostimulatora osim nalaza EKG-a vrlo je važno imate li simptome usporenog rada srca ili ne.
 

Dijagnosticiranje bradikardije

Samo Vaš liječnik može utvrditi imate li bradikardiju te, ukoliko je imate, koliko je uznapredovala. Kako bi se isključila ili potvrdila dijagnoza bradikardije, može se učiniti jedan ili više dijagnostičkih testova, ovisno o poremećaju srčanog ritma na koji se sumnja. Najčešće dijagnostičke metode otkrivanja poremećaja srčanog ritma su:

 • elektrokardiogram (EKG)
 • ergometrijsko testiranje zbog procjene srčane frekvencije u naporu
 • 24 satno snimanje EKG ( HOLTER)
 • Vanjski srčani monitor
 • Ugradbeni srčani monitor
 • Tilt table test (test za provociranje vazovagalnog gubitka svijesti)
 • Elektrofiziološko ispitivanje srca

Liječenje bradikardije

Kako će se liječiti bradikardija, ovisi o tome što ju uzrokuje. Bradikardiju može uzrokovati smanjena aktivnost štitnjače (hipotireoza), neuravnoteženost elektrolita, ili lijekovi koje uzimate za određene bolesti. Liječenje ovih problema novim lijekovima ili prilagodba doze lijekova koje trenutno uzimate, mogu ponovo uspostaviti normalan ritam srca.

Ukoliko se primjenjenim terapijskim izmjenama ne riješi problem, ili ukoliko oštećenje sustava električne provodljivosti srca uzrokuje da Vaše srce kuca presporo, tada Vam se može preporučiti ugradnja elektrostimulatora srca.

Elektrostimulacija

Pacemaker-copy-300x300-1.jpg.webpKada se razgovara o konvencionalnom elektrostimulatoru srca, zapravo se raspravlja o sustavu elektrostimulacije, koji uključuje elektrostimulator i elektrode.

 • Elektrostimulator je mali srčani uređaj koji je ugrađen ispod kože, obično neposredno ispod ključne kosti. Uređaj će poslati električni impuls u srce kroz elektrodu za stimulaciju kada je vlastiti ritam srca ili prespor ili isprekidan. Ovaj električni impuls započinje kontrakciju srca.

 • Elektrode su tanke, mekane, izolirane žice. Elektrode provode električne impulse od elektrostimulatora u Vaše srce te prenose informacije o prirodnoj aktivnosti srca nazad u Vaš elektrostimulator.

 • O tome kako radi elektrostimulator srca detaljno pročitajte na stranici: Kako radi elektrostimulator?

Opažanje

Elektrostimulator će također “osjetiti” (nadzirati) prirodnu električnu aktivaciju srca. Kada elektrostimulator osjeti prirodni otkucaj srca, neće isporučiti električni impuls. No čim se dogodi situacija da vlastit srčani impuls izostane elektrostimulator će ga nadomjestiti.

Ugradnja konvencionalnog elektrostimulatora srca

Postupak ugradnje elektrostimulatora ne zahtijeva operaciju na otvorenom srcu, te većina osoba može ići kući unutar 24 sata. Prije operacije mogu Vam se dati lijekovi od kojih će Vam se spavati kao i antibiotik u profilaktičkoj dozi. Za vrijeme operacije osim lokalnog anestetika možete dobiti i lijek protiv bolova. Općenito, postupak se obavlja u lokalnoj anesteziji.

Općeniti koraci postupka ugradnje uključuju:

U gornjem predjelu Vašeg grudnog koša, neposredno ispod ključne kosti napravit će se mali rez, dugačak otprilike 5 do 10 cm.

 • Jedna ili dvije elektrode će se uvesti kroz venu u Vaše srce, te će se elektrode povezati na srčani elektrostimulator
 • Programirat će se postavke elektrostimulatora, te će se elektrostimulator testirati kako bi se osiguralo da radi ispravno kako bi udovoljio Vašim medicinskim potrebama
 • Elektrostimulator će se uvesti ispod Vaše kože, te će se zatvoriti rez na Vašem grudnom košu. Kožni šavi su uglavnom resorptivni. To znači da će nakon nekog vremena od operativnog zahvata sami otpasti. Ipak 10-ak dana nakon operacije možete se javiti liječniku kako bi Vam se šavi izvadili.

 

Daljnja njega i nadzor

Kontrolni pregledi omogućavaju iscrpnu provjeru elektrostimulatora. Tijekom ovih provjera, Vaš liječnik može:

 • Provjeriti status baterije elektrostimulatora
 • Provjeriti elektrode kako bi utvrdio kako rade s elektrostimulatorom i Vašim srcem
 • Provjeriti postavke Vašeg elektrostimulatora kako bi osigurao da su prikladno programirane za Vaše medicinske potrebe
 • Napraviti programske prilagodbe na Vašem elektrostimulatoru

Pored ovih pregleda kod Vašeg liječnika, Vaša klinika i ordinacija mogu odlučiti da se Vaš elektrostimulator provjerava i putem daljinskog nadzora ukoliko takva opcija postoji za Vaš elektrostimulatora. (Provjeriti sa svojim liječnikom-kardiologom)

Daljinski nadzor može zamijeniti većinu Vaših pregleda kod liječnika, no ne nužno sve. Vaš liječnik svejedno može smatrati da je potrebno napraviti liječnički pregled ili podesiti postavke Vašeg elektrostimulatora ili podesiti Vaše lijekove.

Tehnologija uvjetno sigurna kod pregleda magnetske rezonance

Većina elektrostimulatora danas je odobrena za uporabu u magnetskoj rezonanci (MR). Dizajnirani su i izrađeni da se mogu skenirati tako da im pri tome MR ne mijenja postavke, niti privremeno utječe na rad, a niti potencijalno može oštetiti srčani uređaj.

Svrha ovih podataka je da Vam pomognu naučiti više o opcijama elektrostimulatora. Namijenjeni su da Vam pruže korisne informacije, no njihova svrha je isključivo informativna,a ne medicinski savjet i ne bi se smjeli koristiti kao alternativa razgovoru s Vašim liječnikom. Razgovarajte s Vašim liječnikom radi više informacija i u vezi svih pitanja koja su karakteristična za Vaše zdravlje i opcija liječenja koje su prikladne za Vas.


Često postavljana pitanja
Mogu li koristiti mobilni telefon?

DA. Dok razgovarate na mobilni telefon, držite antenu telefona na udaljenosti od 15 cm od Vašeg elektrostimulatora, te koristite telefon na uhu na suprotnoj strani od Vašeg elektrostimulatora. Također preporučujemo da izbjegavate stavljati mobitel u džep u blizini Vašeg elektrostimulatora.

Jesu li kućanski aparati sigurni za korištenje?

DA. Većina kućanskih aparata su sigurni za korištenje dokle god su uredno održavani i u dobrom radnom stanju. Ovo primjerice uključuje mikrovalne pećnice, veće kućanske aparate, električne pokrivače te jastuke za grijanje.

Hoće li magneti utjecati na moj uređaj?

Predmeti koji sadrže magnete, kao što su proizvodi za magnetsku terapiju, stereo zvučnici, te ručni masažeri, mogu privremeno utjecati na rad Vašeg elektrostimulatora. Preporučuje se da predmete koji sadrže magnete držite na udaljenosti od najmanje 15 cm od Vašeg elektrostimulatora. Ne preporučujemo korištenje magnetskih madraca ili jastuka zato što je prilikom korištenja ovih predmeta teško održavati udaljenost od 15 cm.

Hoću li moći putovati?

S obzirom na kratko trajanje sigurnosnog pregleda, malo je vjerojatno da će na Vaš elektrostimulator utjecati detektori za metal (konzola za prolaz i ručni detektori) te skeneri slika cijelog tijela (koji se također zovu skeneri milimetarskih valova i skeneri slika) kao oni koji se mogu naći na aerodromima, na sudovima i u zatvorima. Metalno kućište Vašeg elektrostimulatora bi moglo aktivirati detektor metala.

Kako biste umanjili rizik privremenog ometanja Vašeg elektrostimulatora dok prolazite kroz postupak sigurnosne provjere, izbjegavajte dodirivati metalne površine bilo koje opreme za provjeru. Nemojte se zaustavljati u niti se zadržavati kod konzole za provjeru; jednostavno prođite kroz konzolu normalnim hodom. Ukoliko se koristi ručni detektor, zamolite službenika koji radi provjeru da ne drži ručni detektor iznad Vašeg elektrostimulatora te da istog ne pomiče naprijed-nazad iznad Vašeg elektrostimulatora. Kao alternativu, možete također zatražiti ručni pregled.

Ukoliko ste zabrinuti u vezi ovih metoda sigurnosne provjere, pokažite identifikacijsku karticu Vašeg elektrostimulatora, zatražite alternativni pregled, te zatim slijedite upute službenika koji radi sigurnosnu provjeru.

Mogu li vježbati? Mogu li nastaviti sa svojim redovitim aktivnostima?

 

Trebali biste biti sposobnima vratiti se Vašim uobičajenim aktivnostima, sve dok te aktivnosti ne nadilaze postojeće razine kondicije. Pitanja u vezi određenih vježbi biste trebali raspraviti s Vašim liječnikom.