Pitanja i odgovori o CRT-u

#

Najčešća pitanja o životu s CRT-omUčlani se!

Niže navodimo najčešća pitanja i odgovore o životu s uređajem za srčanu resinkronizacijsku terapiju (CRT-om).

Smijem li koristiti mobitel?

Da. Dok razgovarate na mobilni telefon, držite antenu telefona na udaljenosti od 15 cm od Vašeg CRT uređaja, te koristite telefon na uhu na suprotnoj strani od Vašeg CRT uređaja. Također preporučujemo da izbjegavate stavljati mobitel u džep u blizini Vašeg CRT uređaja.

Jesu li kućanski aparati sigurni za korištenje?

Da. Većina kućanskih aparata su sigurni za korištenje dokle god su uredno održavani
i u dobrom radnom stanju. Ovo primjerice uključuje mikrovalne pećnice, veće kućanske aparate, električne pokrivače te jastuke za grijanje.

Hoće li magneti utjecati na moj uređaj?

Predmeti koji sadrže magnete, kao što su proizvodi za magnetsku terapiju, stereo zvučnici, te ručni masažeri, mogu privremeno utjecati na rad Vašeg CRT uređaja. Stoga se preporučuje da predmete koji sadrže magnete držite na udaljenosti od najmanje 15 cm od Vašeg ugrađenog CRT uređaja. Ne preporučujemo korištenje magnetskih madraca ili jastuka zato što je prilikom korištenja ovih predmeta teško održavati udaljenost od 15 centimetara.

Hoću li moći putovati?

S obzirom na kratko trajanje sigurnosnog pregleda, malo je vjerojatno da će na Vaš CRT uređaj utjecati detektori za metal (konzola za prolaz i ručni detektori) te skeneri slika cijelog tijela (koji se također zovu skeneri milimetarskih valova i skeneri slika) kao oni koji se mogu naći na aerodromima, na sudovima i u zatvorima.

Kako biste umanjili rizik privremenog ometanja Vašeg CRT uređaja dok prolazite kroz postupak sigurnosne provjere, izbjegavajte dodirivati metalne površine bilo koje opreme za provjeru. Nemojte se zaustavljati niti se zadržavati kod konzole za provjeru; jednostavno prođite kroz konzolu normalnim hodom. Ako se koristi ručni detektor, zamolite službenika koji radi provjeru da ne drži ručni detektor iznad Vašeg CRT uređaja te da istog ne pomiče naprijed-nazad iznad Vašeg CRT uređaja. Kao alternativu, možete također zatražiti ručni pregled.

Ukoliko ste zabrinuti u vezi ovih metoda sigurnosne provjere, pokažite identifikacijsku karticu Vašeg elektrostimulatora, zatražite alternativni pregled, te zatim slijedite upute službenika koji radi sigurnosnu provjeru.

Jesu li CRT-D i CRT-P uređaji kompatibilni s MR pretragom?

Uređaji mogu biti 1.5 T i 3 T uvjetno sigurni prilikom MR pretrage. Pokažite identifikacijsku karticu Vašeg uređaja Vašem liječniku kako bi utvrdio je li Vaš srčani uređaj uvjetno siguran kod MR pregleda, što Vam može omogućiti pristup MR pretrazi.