20% više liječenih od FA

# ... tijekom pandemije COVID-19.

U pandemijskoj 2021. hrvatski liječnici za čak 20 posto povećali broj liječenih od najčešće srčane aritmije

YouTube - 31.3.2022.

Pandemija COVID-19 opteretila je zdravstvene sustave svake zahvaćene zemlje pa tako i Hrvatske te uzrokovala nužne promjene u njihovu funkcioniranju poput odgađanja i obustave ostalih medicinskih procedura. S dolaskom virusa, međutim, nisu nestale druge bolesti i dijagnoze kao što je fibrilacija atrija.

Fibrilacija atrija najčešća je srčana aritmija koju karakterizira nepravilan rad srca i koja nosi veliki rizik za moždani udar. U slučaju da osjećate simptome fibrilacije atrija, ubrzan i nepravilan rad srca, javite se svojem obiteljskom liječniku koji će vas onda usmjeriti na daljnje pretrage i zahvate – poručuje prof. prim. dr. sc. Šime Manola, predsjednik Radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju Hrvatskog kardiološkog društva i prvi doptredsjednik Udruge Ritam srca.

Uspješna i dugoročno učinkovita metoda liječenja te opasne srčane aritmije - kateterska ablacija - tijekom 2021., druge pandemijske godine u Hrvatskoj, u prosjeku je mjesečno napravljena kod 200 pacijenata. Dakle, kod 20 posto više pacijenata od broja ablacijom liječenih pacijenata u 2020. godini. Navedeni podaci dokazuju da je hrvatski zdravstveni sustav uspio uz epidemiju novog koronavirusa unaprijediti skrb o oboljelima od fibrilacije atrija.

Kateterska ablacija prvi je terapeutski izbor i suvremeni standard u liječenju srčanih aritmija nakon kojeg do 94 posto bolesnika nakon godinu dana nema ponovne aritmije, a stopa komplikacija je samo jedan posto.

Iskustvo liječnika u Hrvatskoj je već toliko visoko da kada govorimo o komplikacijama možemo govoriti o minimalnoj mogućnosti da se tako nešto dogodi – govori  prim. dr. sc. Borka Pezo Nikolić, predsjednica Udruge Ritam srca, prve hrvatske udruge za srčane aritmije naglašavajući važnost edukacija pacijenata uz poziv da se s tim ciljem oboljeli upravo i uključe u samu udrugu.

Broj postupaka konstantno raste te ih se u deset hrvatskih zdravstvenih ustanova godišnje napravi više od 2300, a na ablaciju se čeka do tri mjeseca. U svjetlu navedenih podataka, razvidno je kako su hrvatski zdravstveni sustav i njegovi stručnjaci u 2021. godini uspjeli unaprijediti skrb o pacijentima s fibrilacijom atrija osiguravajući liječenje kateterskom ablacijom većem broju bolesnika.