Kardioverzija

# Električna kardioverzija nastoji ispraviti aritmiju.

"Resetiranje" srcaUčlani se!

Liječnik će Vam učiniti kardioverziju ukoliko ste dobili aritmiju koju nije moguće lijekovima vratiti u normalni ritam. Najčešće je riječ o fibrilaciji atrija. Ukoliko liječnik smatra da je moguće postizanje normalnog (sinusnog ritma) predložit će Vam električnu kardioverziju. Ova procedura se ne predlaže nužno svim pacijentima. Ona može biti potpuno elektivna a ponekad može biti i razmjerno hitna.

Kardioverzija-HR.jpg.webp

Električna kardioverzija je procedura koji ima za cilj vratiti vaš abnormalni srčani ritam (aritmiju) u normalni. To se postiže isporukom kontroliranih električnih signala u Vaše srce putem elektroda postavljenih na Vaš prsni koš.

Napominjemo da se tekst ovog poglavlja dominantno odnosi na najučestaliju aritmiju u populaciji, a to je fibrilacija atrija.

Što se događa tijekom kardioverzije

Tijekom postupka kardioverzije dobit ćete kratkotrajnu opću anesteziju pa ćete cijelo vrijeme spavati, a procedura će biti bezbolna. Liječnik ili medicinska sestra zalijepit će Vam elektrode ili pritisnuti „pedale“ defibrilatora na prsni koš te će isporučiti jedan ili više kontroliranih električnih udara kroz stijenku prsnog koša kako bi Vam vratili normalni srčani ritam. Na zaslonu defibrilatora prati se Vaš srčani ritam tijekom cijelog postupka tako da medicinsko osoblje može odmah vidjeti je li kardioverzija bila uspješna. Cijeli postupak obično traje do 30 minuta.

Koliko ću dugo biti u bolnici zbog kardioverzije

Ovisno o organizaciji bolnice, u bolnici možete ostati nekoliko sati ili 24 sata. Neke bolnice imaju mogućnost kardioverzije putem dnevne bolnice, što znači da ćete biti otpušteni isti dan. No neke bolnice zahtijevaju hospitalizaciju pa ćete tada u bolnici provesti 24 sata. Također je moguće da Vam se električna kardioverzija učini u hitnoj službi. To će se dogoditi onda ako Vaša aritmija dovede do pada krvnog tlaka, nedostatka zraka i Vaše stanje se mora hitno riješiti.

Postoje li komplikacije kardioverzije kojih bih trebao biti svjestan

Komplikacije nisu česte i ako osjetite nuspojave nakon kardioverzije, obično će biti privremene. Nakon kardioverzije možete se još neko vrijeme osjećati umorno ili imati glavobolju ili vrtoglavicu. Također možete osjetiti malu nelagodu u prsima na mjestu isporuke šoka. Mučnina je također česta nuspojava anestetika. Ukoliko će Vam se kardioverzija raditi zbog fibrilacije ili undulacije atrija, prije procedure će Vam se učiniti ultrazvuk srca kroz jednjak kako bi se isključilo postojanje ugrušaka. Ukoliko ste zbog aritmije došli u hitnu službu, a trajanje aritmije sa sigurnošću ne prelazi 48 sati, neće Vam se raditi UZV jer se smatra da je to prekratko vrijeme za nastanak ugruška. Ukoliko već ne uzimate antikoagulantu terapiju ona će Vam biti propisana nakon kardioverzije (ovo se odnosi na hitne procedure). Svi elektivno naručeni pacijenti uzimaju antikoagulantu terapiju minimalno tri tjedna prije kardioverzije.

Koliko su uspješne kardioverzije

Kardioverzija ne vraća uvijek srčani ritam u normalni. Ima situacija kada se niti višekratnim pokušajima isporuke električnog udara ne može uspostaviti normalni ritam. Ovakve situacije su razmjerno rijetke. Kardioverzija uglavnom bude uspješna, no aritmija se može vratiti za nekoliko dana, tjedana ili mjeseci. Ako se to dogodi, Vaš će liječnik možda predložiti novu kardioverziju ili će razmotriti drugi pristup liječenju Vaše aritmije.