Antiaritmijska terapija

# Ona može spriječiti nastanak aritmije, prekinuti ju ili učinili lakše podnošljivom.

Prva linija liječenja srčanih aritmijaUčlani se!

Aritmija je nenormalan srčani ritam do kojeg dolazi uslijed problema s nastankom i širenjem električnih impulsima koji reguliraju Vaše srčanu frekvenciju. To može učiniti da Vaše srce radi prebrzo, presporo ili na nepravilan način.

Simptomi aritmije ovisit će o tome koji tip aritmije imate i kako to utječe na funkcioniranje Vašeg srca. Aritmije su uobičajeni problem u kardiološkoj praksi i mogu se kretati od bezopasnih koje su na neki način samo neugodan osjećaj do onih opasnih po život.

Što su antiaritmijski lijekovi?

Antiaritmijski lijekovi pomažu u liječenju abnormalnosti srčanog ritma. Oni mogu spriječiti nastanak aritmije, mogu se koristiti za prekidanje aritmije ukoliko je do nje došlo, ili mogu usporiti otkucaja srca tijekom aritmije kako bi ju učinili lakše podnošljivom.

Zašto mi je liječnik propisao antiaritmik?

Antiaritmici su općenito prvi linija liječenja srčanih aritmija jer većina aritmija dobro reagira na terapiju. Liječnik će ponekad prije propisivanja antiaritmika željeti znati kakva je Vaša srčana funkcija, te vidjeti Vaš EKG ili HOLTER. Antiaritmici su moćni lijekovi koji će utjecati na provodni sustav Vašeg srca tj. širenje impulsa u srcu.

Postoje dva načina propisivanja antiaritmika. Uglavnom kada se lijek propiše on se uzima svakodnevno. Ovisno o vrsti lijeka uzimat ćete ga od jedanput do triput dnevno. Za neke aritmije postoji mogućnost jednokratnog uzimanja antiaritmika po principu 'tableta u džepu'. U tom slučaju terapija se ne uzima trajno već se lijek popije kada dođe do aritmije. Ovakav način se često preporučuje kad su epizode rjeđe. Korist od toga je smanjivanje potencijalnih nuspojava. Ako ste se s liječnikom dogovorili za ovakav pristup, dobro je da imate tabletu uvijek uz sebe.Vaš kardiolog ili liječnik obiteljske medicine će Vas savjetovati koja je opcija najprikladnija za Vas.

Koje su vrste antiaritmika dostupne?

Postoji više različitih vrsta antiaritmika, a neki od njih, poput beta blokatora i blokatora kalcijevih kanala, također se propisuju za druge namjene, na primjer za liječenje visokog krvnog tlaka.

Ukoliko Vam je dijagnosticirana fibrilacija atrija, ponekad je prilikom liječenja najvažnije kontrolirati srčanu frekvenciju (brzinu rada Vašeg srca) i smanjiti učestalost problema koje Vam aritmija izaziva. Fibrilaciju atrija možemo invazivnim metodama samo zaliječiti ili usporiti njeno napredovanje.

Odluka o tome kojim će se pristupom liječiti Vaša aritmija je složena i uključuje razmatranje više čimbenika kao što su trajanje aritmije, Vaša životna dob i način kako aritmija utječe (ili će vjerojatno utjecati) na Vaš život.

Kod fibrilacije atrija se obično propisuju beta blokatori poput bisoprolola, nebivolola, atenolola, i metoprolola. Beta blokatori mogu zaustaviti nastanak aritmije, ali su, češće, korisni za usporavanje srčane frekvencije i u mirovanju i tijekom aritmije, a da je zapravo ne prekinu. Blokatori kalcijevih kanala, poput verapamila i diltiazema, djeluju na sličan način. Ipak postoje aritmije čiji se nastanak može uspješno spriječiti davanjem verapamila (Isoptin). Digoksin (Lanitop) se također obično propisuje u terapiji trajne fibrilacije kako bi pomogao u kontroli srčane frekvencije.

Amiodaron, propafenon i sotalol (također beta blokatori), propisuju se za sprečavanje nastanka aritmije. Imaju sposobnost prekidanja aritmije i obično se daju kako bi se spriječio nastanak aritmije ili smanjila njena učestalost ili trajanje.

Tablica najčešćih tvorničkih imena antiaritmika u Republici Hrvatskoj
Beta blokatori
Bisoprolol Nebivolol Atenolol Metoprolol Propranolol
Concor Nebilet Atenolol Betaloc ZOC Propranolol
Byol COR Nebyol Ormidol Bloxan -
Kordobis Nebivolol (Pliva) - Bloxazoc -
Sobycor Nebivolol (Krka) - - -
Bisobel - - - -
Lybrol - - - -
Tyrez - - - -

 

  • Bisoprol su tablete od 1.25 mg, 2.5 mg, 5 mg i 10 mg (nemaju svi proizvođači sve doze)
  • Nebivolol su tablete od 1.25 mg, 2.5 mg, 5 mg
  • Atenolol su tablete 25 mg, 50 mg i 100 mg
  • Metoprolol 25 mg, 50 mg, 100 mg
  • Propranolol 40 mg
Kalcijski antagonisti
Verapamil Diltiazem
Isoptin 40, 80, 120 mg tableta Aldizem 60 i 90 mg tableta
 
Blokatori natrijevih kanala
Propafenon Flekainid
Rytmonorm 150 i 300 mg tableta Felkarid 50 i 100 mg tableta
Propafenon Alkaloid 150 mg tableta -
 
Blokatori kalijevih kanala
Amiodaron Dronedarone
Cordarone 200 mg tableta Multaq 400 mg tableta
Amidaron Belupo 200 mg tableta Dronedaron Pliva 400 mg tableta
Postoje li slučajevi u kojima mi neće biti propisan antiaritmik?

Ukoliko imate oštećenje srčanog mišića posljedično ranijem srčanom udaru ili imate neku bolest srčanog mišića te Vam je dijagnosticirana aritmija opasna po život, možda će se liječnik odlučiti ugraditi Vam kardioverter defibrilator (ICD). Riječ je o onim stanjima i bolestima gdje se lijekovi nisu pokazali dovoljno učinkovitima i pouzdanima u sprječavanju iznenadne srčane smrti (uzrokovane opasnom aritmijom).

Postoji li alternativa uzimanju antiaritmijskih lijekova?

Mnoge aritmije mogu se uspješno liječiti ablacijom. Ablacija je invazivna metoda liječenja aritmija koja se izvodi u bolnicama u elektrofiziološkom laboratoriju. Ukoliko Vam je postavljena dijagnoza supraventrikulske tahikardije, vjerojatno će Vam kardiolog preporučiti ablacijsko liječenje. Više centara u Hrvatskoj vrlo uspješno liječi aritmije ablacijom.

Najčešća aritmija u populaciji je fibrilacija atrija (FA). FA se također može liječiti metodom ablacije, koja uključuje zagrijavanje ili zamrzavanje određenog područja u srcu odgovornog za nastanak aritmije. Međutim, ovo nije prikladno za sve. Iako se ovakvi postupci uobičajeno izvode ne znači da će se uvijek problem Vaše aritmije riješiti prvom procedurom. Određeni broj pacijenta mora ići na dodatnu proceduru. Liječnik pokušava kardiološkom anamnezom i neinvazivnom obradom (UZV srca, HOLTER) ustanoviti koliko je invazivna terapija liječenja aritmija prikladna za Vas.

Vaš će kardiolog raspraviti s Vama koje su mogućnosti liječenja za Vas najbolje.