Liječenje zatajivanja srca

# CRT uređaj i njegove elektrode

Što je CRT i kako on radiUčlani se!

Zatajivanje srca je progresivno stanje. Vaš liječnik može prepisati više različitih vrsta liječenja koje mogu usporiti progresiju bolesti, ojačati Vaše srce, te povećati kvalitetu Vašeg života. Neka od tih liječenja mogu uključivati lijekove, promjene u stilu života, vježbe, te terapiju uređajima, ili kombinaciju navedenih. Samo Vaš liječnik može utvrditi koja opcija je ispravna za Vas.

Kada ljudi govore o implantabilnom uređaju za srčanu resinkronizacijsku terapiju (CRT) zapravo govore o sustavu – uređaju CRT i elektrodama.

Što je uređaj za srčanu resinkronizacijsku terapiju?

CRT uređaj je vrsta elektrostimulatora, a ugrađen je ispod kože, uobičajeno točno ispod ključne kosti. Uređaj dostavlja električne impulse u desnu i lijevu srčanu klijetku kako bi ostvario koordinirao pumpanje srca. Ovaj se uređaj može također zvati i uređaj za terapiju zatajivanja srca, biventrikulski uređaj, CRT uređaj s tri elektrode, CRT-P (pacemaker = elektrostimulator srca), ili CRT-D (defibrilator) ukoliko ima i defibrilatorsku funkciju.

Elektrode su tanke i mekane izolirane žice. Elektrode provode električni impuls iz CRT uređaja u Vaše srce i prenose informacije o srčanoj aktivnosti nazad u CRT uređaj.

Kako radi uređaj za srčanu resinkronizacijsku terapiju?

Uređaj za srčanu resinkronizacijsku terapiju je izrađen da nadzire Vaš srčani ritam
24 sata dnevno. Šalje električne impulse putem kojih daje ritam klijetkama Vašeg srca, čime mu pomaže kucati u više koordiniranom ritmu. Ova koordinacija ili terapija “resinkronizacije” poboljšava sposobnost srca da učinkovitije pumpa krv i kisik u tijelo.

Vaš liječnik će programirati CRT uređaj da dostavlja najučinkovitiju terapiju za Vas.

Koju terapiju može pružiti CRT?

Kao odgovor na abnormalne srčane ritmove, srčani CRT uređaj može također pružiti sljedeće terapije:

 • Terapija elektrostimulacijom za spore ritmove srca – električni impulsi se dostavljaju u srce kada je vlastiti srčani ritam prespor ili nepravilan
 • Terapije defibrilacijom za brze i nepravilne srčane ritmove – terapija šokom se dostavlja u srce kako bi prekinula brze srčane ritmove i ponovo uspostavila normalan srčani ritam
Postoji li više vrsta CRT uređaja?

Postoje dvije vrste CRT uređaja:

 • CRT pacemaker = elektrostimulator (CRT-P) te
 • CRT defibrilator (CRT-D).

CRT-D uređaji, kao svi defibrilatori, imaju u sebi funkciju elektrostimulatora (pacemaker-a). Oba uređaja pomažu koordinirati pumpanje srca i dostaviti terapiju elektrostimulacijom za spore srčane ritmove. Međutim, CRT-D može također tretirati brze srčane ritmove.

Svi srčani uređaji za resinkronizaciju su izrađeni s tri elektrode. jedna elektroda se smješta u desnu pretklijetku, druga se smješta u desnu klijetku, a treća se smješta u venu na vanjsku stranu lijeve klijetke. Ipak ukoliko imate trajnu fibrilaciju atrija kod Vas će biti ugrađene samo dvije elektrode za stimulaciju obje klijetke.

Kako se ugrađuje CRT uređaj?

Općenito koraci postupka ugradnje uključuju:

 • U gornjem predjelu Vašeg prsnog koša, neposredno ispod ključne kosti, napravit će se mali rez, dugačak otprilike 5 do 10 centimetara.
 • Tri elektrode će se uvesti kroz venu u Vaše srce, te će se elektrode povezati na CRT uređaj.
 • Postavke CRT uređaja će se programirati te će se uređaj testirati kako bi se osiguralo da radi ispravno kako bi udovoljio Vašim medicinskim potrebama.
 • CRT uređaj će se umetnuti ispod Vaše kože, te će se rez na Vašim prsima zatvoriti.
Daljnja njega

Kontrolni pregled omogućava da se ugrađeni CRT uređaj detaljno provjeri. Tijekom ovih provjera, Vaš liječnik će:

 • Provjeriti status baterije CRT uređaja.
 • Provjeriti elektrode kako bi utvrdio kako rade s CRT uređajem i Vašim srcem.
 • Provjeriti postavke Vašeg CRT uređaja kako bi osigurao da su prikladno programirane za Vaše medicinske potrebe.
 • Napraviti programske prilagodbe na Vašem CRT uređaju.

Pored ovih pregleda kod Vašeg liječnika, Vaša klinika i ordinacija mogu odlučiti da se Vaš CRT uređaj provjerava i putem daljinskog nadzora. Svakako pitajte svog kardiologa podržava li Vaš uređaj daljinske kontrole.

Daljinski nadzor može zamijeniti većinu Vaših pregleda kod liječnika, no ne nužno sve.
Vaš liječnik svejedno može smatrati da je potrebno napraviti fizički pregled ili podesiti postavke Vašeg defibrilatora ili podesiti Vaše lijekove.