Kardioverter defibrilator (ICD)

# Život s vašim ICD-om.

Život s implantabilnim kardioverter defibrilatorom (ICD)Učlani se!

Ove informacije su namijenjene Vama, Vašoj obitelji i Vašim prijateljima. Omogućit će Vama i Vašoj obitelji osjećaj sigurnosti sa znanjem da će ICD uvijek biti pouzdan medicinski partner u pojedinim izvanrednim situacijama.

Ukoliko je Vama ili Vama bliskoj osobi dijagnosticiran ubrzani rad srca (tahikardija), ako je imala srčani udar ili zatajenje srca, ovaj tekst će pomoći razumijevanju srčanih bolesti i liječenja.

Želimo Vam pružiti osnovne informacije o iznenadnom zastoju rada srca i implantabilnom kardioverter defibrilatoru (ICD), uključujući informacije o tome što možete očekivati prije i nakon ugradnje srčanog uređaja. Razlog za njegovu ugradnju obično je poremećaj u ritmu srca opasan po život ili kratak gubitak svijesti koji proizlazi iz poremećaja u srčanom ritmu. Ovi događaji su obično posljedica organske srčane bolesti, infarkta srca ili bolesti krvnih žila u srcu; srce kuca toliko brzo bez kontrole da se može usporiti jedino putem pomoći izvana.

Implantabilni defibrilatori su sada primarna terapija i značajan dio liječenja poremećaja srčanog ritma opasnih po život. ICD sustav cijelo vrijeme nadzire Vaš srčani ritam, dajući Vam duševni mir i oslobađajući Vas od svih strahova koje biste mogli imati u vezi s iznenadnim zastojem srca.

Ovisnost o uređaju u situacijama opasnim po život može mnoge osobe učiniti nervoznima i pobuditi osjećaj neugode. Ova je reakcija potpuno normalna i u cijelosti razumljiva. No nema mjesta brizi, čak i ako još niste imali prilike iskusiti defibrilator u akciji. U ekstenzivnim studijama gotovo svi pacijenti su rekli da su zahvalni što imaju defibrilator nakon njegove prve terapije, da mu mogu vjerovati i da se sve više osjećaju sigurnima s njime.

Važno je da svjesno promatrate i prihvatite ICD uređaj. Ovo također znači da biste trebali razgovarati s drugima o tome kako uređaj radi, što ste zamijetili i koje su značajnije pojave. Također biste trebali postati svjesni da se možete pouzdati na uređaj i njegovo sigurno funkcioniranje.

Želimo Vam pojasniti kako funkcionira ICD sustav i kako može dramatično poboljšati kvalitetu Vašeg života. ICD će postati dio Vašeg srca, kako bi mu pomogao ponovo pronaći njegov ritam. Nadamo se da će ovo također omogućiti Vama da ponovo povratite Vaš osobni ritam.