Kava je voće, zar ne?

#

Kava je voće, zar ne?

Tako intenzivno u okusu! Osjećaj je kao da piješ čašu voćnog nektara - prepunu aroma i okusa! Okusi marelice, vanilije i cimeta, začinski "touch" duhana koji lagano dominira svojom mekom gorkosti pri kraju. Srednje puno tijelo i srednja kiselost s izrazito kremastim "mouthfeel"-om.

Ovako je glasio dio opisa kave koju sam kupio ove jeseni.

kava1.jpg.webpI sada možete pomisliti: “Hej, o kakvom voću je sada riječ? Pa mi pričamo o kavi! Onoj crnoj tekućini koja je često neugodno kisela ili toliko gorka da moram stavljati šećer u nju da bih ju popio!

Odgovor je jednostavan.

Do pojave specialty kave, komercijalna industrija kave tretirala je zrno kave kao sirovinu. Kriterij sadnje bio je količina uroda. Kava se brala strojno, sušila industrijskim fenovima. Prekupci su često odlučivali kada je kava spremna za pakiranje, utovar i prijevoz.

No, specialty coffee donio je znanost u kavu. Arome i okusi postali su Sveti Gral.

kava2.jpg.webpSve se radi u skladu s prirodom. Uzima se u obzir: nadmorska visina, sunce, sjena, tlo, branje, čišćenje, sušenje, pakiranje, transport i skladištenje, kao i prženje, mljevenje i priprema. Ukratko, sve je promijenjeno. U posljednjih 30 godina promijenjeno je sve što se drugačije radilo stoljećima.

Promjena bi se mogla opisati kao: ravno iz povijesnog modela auto industrije “Forda T” na elektro pogonjenu “Teslu”. Preskočili smo čitava desetljeća razvoja benzinskog i diesel motora.

Šećeri i aminokiseline sada su imperativ u prženju kavu. Traži se Earl Grey, hibiskus, grožđe, slatki začini, ribizl, kupina, malina, jagode, marelica, breskva, ananas, mango, cola, cimet, đinđer, kiselo-slatki bombon, banana, džem od jagoda, zeleni čaj, kamilica, citrusi i razna fermentirana i polufermentirana voća. Naravno, crna i mliječna čokolada, lješnjaci, prženi bademi i razni orašasti plodovi su i dalje najtraženiji okusi kod nas.

kava3.jpg.webpMeđutim, kada na kavu gledate s biološkog stajališta, onda zrna kave nisu zapravo zrna. To su sjemenke bobice od kave. Biljka kave naraste do šest metara i liči na grm. Plodovi su izgledom slični bobicama. Počinju zeleno, a kako dozrijevaju, postaju crveni. Nakon branja i sušenja, koža i pulpa se uklanjaju. Sjemenka se na kraju podijeli na dva dijela koja mi poznajemo kao "zrno kave".


Kava je voće, zar ne?

Ovaj članak nastao je u suradnji sa sponzorom Udruge Ritam srca, zagrebačkom tvrtkom Quahwa - coffee roastery and coffee shop, koja je našim članovima osigurala besplatno 100 gr vrhunske prirodnim putem dekofeinizirane kave, koju slobodno smiju konzumirati i srčani bolesnici
Upoznajte se s njihovom atraktivnom ponudom vrhunskih kava i čajeva