Pokreni srce – spasi život

# Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije

Pokreni srce – spasi život

Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Srcu koje je prestalo kucati možete pomoći i oživjeti ga pomoću automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Ovaj uređaj sam prepoznaje srčani ritam i daje spasonosni impuls srcu. U Hrvatskoj je javno dostupno oko 600 AVD uređaja koje mogu koristiti i laici. Ti uređaji jednostavni su za rukovanje, pružaju govorne upute na hrvatskom, a većina ih je telefonski spojena sa stanicama za hitnu pomoć.

Skupina bolesti cirkulacijskog sustava vodeći je uzrok smrti u Republici Hrvatskoj. U toj skupini bolesti nalazi se i iznenadni srčani zastoj, kod kojeg uslijed poremećaja srčanog ritma dolazi do trenutnog gubitka srčane funkcije i posljedičnog prestanka dotoka krvi u mozak i druge organe, odnosno dolazi do iznenadne srčane smrti. Prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva od iznenadnog srčanog zastoja u RH godišnje umire 9000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. Izuzetno je važno naglasiti da se brzom intervencijom očevidaca u slučaju iznenadne srčane smrti stopa mortaliteta može značajno smanjiti. Bez brze intervencije neposrednih očevidaca, stopa preživljavanja kod iznenadnog srčanog zastoja manja je od deset posto, dok se intervencijom unutar tri do pet minuta od trenutka zastoja srca mogućnost preživljavanja povećava na više od 50 posto. Radi toga je Ministarstvo zdravstva RH 2013. godine pokrenulo Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce – spasi život“, a njegovu provedbu povjerilo Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu (HZHM).

Što je AVD?

Automatski vanjski defibrilator AED (AVD na hrvatskom) je lagani, lako prenosivi baterijski uređaj kojim i laici bez medicinskog znanja mogu spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne medicinske službe. Jednostavan je za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje (da li je potrebno isporučiti ili ne električni šok).

Uređaj ima mogućnost prepoznavanja potrebe treba li ili ne isporučiti defibrilaciju analizom ritma srca kako bi zaustavio nepravilni ritam i omogućio nastavak normalnog ritma uslijed iznenadnog zatajenja srca.

Znak AVD.webpGdje se nalaze AVD uređaji

AVD uređaji nalaze se na javnim površinama ili javnim zgradama više od 600 mjesta u Hrvatskoj. Označeni su zakonom propisanim znakom (na slici desno). Njihov izgled i boja ovisi od proizvođača. Većina AVD ormarića spojena je telefonski sa stanicama za hitnu pomoć te ih odmah po njihovom otvaranju automatski obavještavaju o mjestu gdje se on primjenjuje za oživljavanje.

AVD uređaj.
Izgled može biti drugačiji od prikazanog, ovisno o proizvođaču.
AVD uređaj na Trgu dr. Franje Tuđmana u Zaprešiću koji je spojen s Hitnom medicinskom službom (foto: gradonacelnik.hr)