Kada Vaš ICD uređaj zahtijeva punu pažnju

# Uvijek nosite sa sobom karticu svojeg ICD-a

Postoje situacije u kojima trebate djelovatiUčlani se!

Vaš liječnik će Vam dati ICD karticu. Uvijek je nosite sa sobom, jer sadrži važne informacije za liječnike o ugrađenom uređaju te će omogućiti Vašem liječniku da prilagodi liječenje ICD-a ili da pronađe alternativno liječenje.

Ožiljak

Trebali biste pažljivo promatrati Vaš ožiljak, te obavijestiti liječnika ukoliko se zacrveni, natekne ili postane vlažan. Ne biste trebali pretjerano energično pomicati zahvaćeno rame tijekom prvih nekoliko dana, kako ne biste narušili proces ozdravljenja, te biste na početku trebali izbjegavati podizati teške predmete. Odjeća na rani ne bi trebala biti preuska kako bi se izbjegla iritacija. Posebice u prvim tjednima nakon ugradnje. Nemojte raditi pokrete mahanja s Vašim rukama, jer oni mogu uzrokovati nepoželjno napinjanje elektroda. U slučaju specifičnih pitanja kontaktirajte Vašeg liječnika.

U slučaju upozorenja

Vrlo rijetki funkcionalni poremećaji mogu uzrokovati ICD da emitira zvučni signal u određenom momentu u vremenu kao i u kliničkim događajima koje je programirao liječnik. Ukoliko čujete dvostruki ton s višim i nižim frekvencijama, morate obavijestiti Vašeg liječnika i dogovoriti da ga odmah vidite. Ukoliko čujete isprekidan ton visoke frekvencije, to znači da nema neposredne žurnosti. Međutim, trebali biste obavijestiti Vašeg liječnika i dogovoriti kontrolni pregled. ( nemaju svi ICD uređaji zvučni alarm, te pitajte svog liječnika kakav uređaj Vam je ugrađen).

U slučaju šoka

U skladu s trenutnom tehnologijom, defibrilator će isporučiti šok samo ukoliko je to potrebno. Ukoliko dođe do tahikardije, ICD će prvo pokušati zaustaviti je što je nježnije moguće. Ukoliko to ne bude uspješno, provest će se kardioverzija ili defibrilacija.

Bilo bi dobro da imate plan za upravljanje eventualnim šokovima. Točke koje biste trebali uzeti u obzir u Vašem planu su:

  • Kako će reagirati Vaša rodbina?
  • Koga biste trebali nazvati? Morate li pozvati hitnu pomoć? Morate li nazvati Vašeg liječnika ili kliniku?
  • Imajte pri ruci popis Vaših lijekova.
  • Potražite mjesto gdje možete ili ugodno stajati ili ugodno ležati.

Zatražite da netko ostane pored Vas, tko bi mogao pozvati hitnu pomoć u slučaju da dođe do problema. Nazovite Vašeg liječnika ukoliko se ne osjećate dobro neko vrijeme nakon što je ICD djelovao. Ukoliko je potrebno, odvest će Vas u hitnu službu najbliže bolnice radi Vaše osobne sigurnosti. Ukoliko se osjećate dobro nakon što je djelovao Vaš ICD nema potrebe da konzultirate Vašeg liječnika. Međutim, trebali biste nazvati Vašeg kardiologa te ga obavijestiti o događaju. Različiti pacijenti različito osjećaju šok koji isporučuje ICD. Šok se može osjećati kao snažan ili čak bolan udarac u grudni koš. Mišići u grudnom košu i gornjem dijelovima ruku se mogu toliko jako stisnuti da možete poskočiti u strahu. Ne biste trebali biti zabrinuti oko toga, jer to jednostavno znači da ICD radi svoj posao. Pacijenti općenito smatraju ovu akciju kao nužnu i utješnu. Naposljetku, poremećaj u ritmu Vašeg srca može biti opasan za Vas no ne i za ICD. ICD Vam daje osjećaj sigurnosti da se i kritične situacije mogu savladati.

U slučaju nezgode

Ukoliko Vam se dogodi bilo kakva nezgoda, nazovite Vašeg liječnika te zakažite pregled.