Popuštanje srca

# Akutno i kronično.

Prim. dr. sc. Daniel Lovrić, kardiolog.jpgAutor poglavlja Srčano popuštanje je prim. dr. sc. Daniel Lovrić, kardiolog


Zatajivanje srca je stanje kada srce ne može pumpati dostatnu količinu krvi za potrebe cijelog organizma. To ne znači da je srce u potpunosti prestalo raditi, već samo da ne radi onoliko dobro koliko bi trebalo, no ukoliko se tom problemu ne pristupi ozbiljno sa terapijom srce će vremenom raditi sve slabije i slabije.

Zatajivanje srca može nastati zbog mnogih razloga, a najčešći su neregulirani povišeni krvni tlak, srčani udar i šećerna bolest. No, ono može nastati posljedično virusnoj infekciji srčanog mišića, genetskoj predispoziciji za bolest kao i nakon dugotrajne bolesti srčanih zalistaka. Teška plućna bolest kao i pretilost također mogu uzrokovati zatajivanje srca.

Akutno zatajivanje srca nastaje kada se simptomi i znakovi srčanog zatajivanja jave naglo ili naglo pogoršaju, te je stanje koje može biti životno ugrožavajuće i zahtijeva hitni medicinski tretman.

Kronično zatajivanje srca je ono koje je prisutno već dugo vremena te zahtijeva kroničnu, najčešće doživotnu terapiju i redovito praćenje nadležnog liječnika i kardiologa.

Vrlo je važno pridržavati se plana liječenja i uzimati terapiju i onda kada se bolesnik osjeća dobro, jer ne uzimanje terapije vrlo brzo dovodi do pogoršanja, a svako pogoršanje srčanog zatajivanja, a osobito ono koje zahtijeva boravak u bolnici, skraćuje život bolesnika.

Osobe sa zatajivanjem srca moraju preuzeti kontrolu nad svojom bolesti, a vrlo važnu ulogu u tome ima promjena životnog stila. Način na koji živite jednako je važan kao i lijekovi i metode liječenja koje Vam je preporučio liječnik.