Zatvaranje aurikule lijevog atrija

# ...mjesta gdje nastaje krvni u grušak.

Što je zatvaranje aurikule
lijevog atrija?Učlani se!

Zatvaranje aurikule lijevog atrija (također poznato LAA ili LAAC što je engleska skraćenica od left atrial appendage closure) je minimalno invazivni postupak koji se koristi za smanjenje rizika od moždanog udara koji dolazi kao posljedica fibrilacije atrija. Fibrilacija atrija je najčešća postojana aritmija u populaciji, a srce tada ne radi ujednačenim ritmom.

Arikula-web-768x329.jpg.webp

Da biste razumjeli postupak postavljanja okludera i zašto Vam ga liječnik može preporučiti, važno je naučiti zašto fibrilacija atrija povećava rizik od moždanog udara.

Kod fibrilacije atrija, srce nepravilno kuca, što rezultira nemogućnošću učinkovite cirkulacije krvi iz srca kroz tijelo. To dovodi do usporenog protoka krvi u srcu te se mogu stvoriti ugrušci. Ako ugrušak otputuje do mozga, može doći do moždanog udara.

Fibrilacija atrija, moždani udar i zatvaranje aurikule lijevog atrija

Mjesto gdje ugrušak nastaje je aurikula lijevog atrija (LAA). Aurikula je mala uška koja se nalazi na gornjem dijelu lijeve pretklijetke. Ako Vaš liječnik smatra da imate povećani rizik moždanog udara posljedično stvaranju ugrušaka u aurikuli propisat će Vam lijekove za razrjeđivanje krvi - antikoagulantu terapiju.  Ukoliko su ti lijekovi neučinkoviti ili ako ste imali komplikaciju u vidu krvarenja posljedično antikoagulantoj terapiji, Vaš liječnik može preporučiti postupak zatvaranja aurikule lijevog atrija.

Kako zatvaranje aurikule lijevog atrija smanjuje rizik od moždanog udara?

Zatvaranje aurikule lijevog atrija može spriječiti moždani udar ili barem smanjiti rizik od moždanog udara.

Zahvat djeluje tako da se mehanički zatvori ušće aurikule lijevog atrija te blokira dotok krvi u to područje i onemogućuje nastanak ugruška, a ukoliko potencijalno i nastane ne može izaći van u krvotok. Vrsta moždanog udara uzrokovanog ugruškom krvi poznata je kao ishemijski moždani udar. Ishemijski moždani udari čini gotovo 90 posto svih moždanih udara.

Zatvaranje aurikule lijevog atrija ne liječi fibrilaciju atrija

Zatvaranje aurikule lijevog atrija smanjuje rizik od ulaska krvnih ugrušaka u krvotok, no ta procedura ne liječi aritmiju. Ne zaustavlja nepravilne otkucaje srca. Morat ćete razgovarati sa svojim liječnikom o opcijama za liječenje fibrilacije atrija i održavanju Vašeg srca u normalnom sinusnom ritmu. Uspješno liječenje i kontrola fibrilacije atrija ovisit će o poštivanju liječničkih preporuka, uključujući primjenu bilo kakvih specifičnih lijekova ili bilo kakvih dodatnih postupaka, kao i o prehrani, tjelovježbi ili drugim promjenama u načinu života.

Koje osobe su kandidati za ugradnju okludera?

Nijedan oblik liječenja nije prikladan za sve. Ako razmišljate o zatvaranju aurikule lijevog atrija kako biste smanjili rizik od moždanog udara, Vaš liječnik će s Vama razgovarati o prednostima i rizicima postupka s obzirom na Vaše stanje i anamnezu.

Općenito, zatvaranje aurikule lijevog atrija opcija je za pacijente koji nisu mogli uzimati lijekove za razrjeđivanje krvi kako bi spriječili stvaranje krvnih ugrušaka uzrokovanih fibrilacijom atrija. Ukoliko su lijekovi za razrjeđivanje krvi uzrokovali krvarenje ili su bili neučinkoviti u zaštiti, tj. unatoč redovitom uzimanju tih lijekova dolazi do stvaranja ugrušaka u srcu. Međutim, zatvaranje aurikule nije najbolja opcija liječenja za svakog pacijenta. Vaš liječnik će s vama razgovarati o različitim mogućnostima liječenja i dati Vam preporuke.

Svi intervencijski postupci uvijek u određenoj mjeri uključuju i rizike, kao što su infekcija, oštećenje srca ili srčanih zalistaka kao i rijetke nuspojave. Vaš liječnik može s Vama razgovarati o ovim problemima i objasniti koji su potencijalni rizici a koje sve koristi za Vas kao pacijenta.

Kako funkcionira zatvaranje aurikule lijevog atrija?

Zatvaranje je postupak koji će Vaš liječnik izvesti dok ste u općoj anesteziji. U zatvaranju aurikule male fleksibilne cijevi (kateteri) koristit će se za dostavljanje sićušnog uređaja u srce. Uređaj se koristi za zatvaranje aurikule, čime se sprječava da krv dođe do tog područja. Sprječavanjem ulaska krvi u aurikulu značajno se smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka u srcu.

Metode zatvaranja aurikule lijevog atrija

Dostupno je nekoliko uređaja i metoda za zatvaranje aurikule lijevog atrija. Vaš liječnički tim će s Vama razgovarati o različitim opcijama i dati preporuku na temelju Vaše specifične situacije. Kao i kod svih kirurških zahvata, Vaš liječnik će Vas obavijestiti o mogućim rizicima i komplikacijama. Ovaj oblik liječenja bit će rezervirani za osobe čiji je rizik od zahvata manji od rizika moždanog udara ili krvarenja bez zahvata.

AMPLATZER ili WATCHMAN srčani zatvarači (okluderi) imaju vrlo sličan način ugradnje, a nešto se razlikuje obzirom da je riječ o dva različita proizvođača. Riječ je  je sićušnim uređajima u obliku diska ili kišobrana koji se postavljaju u srce kroz kateter. Nakon što je kateter na mjestu ulaska u aurikulu, uređaj se implantira u tako da blokira ulazak krvi u aurikulu.

LARIAT postupak uključuje vođenje katetera kroz krvne žile do aurikule lijevog atrija. Kateteri se koriste za zatezanje petlje oko ušća aurikule, odvajajući ju od ostatka srca.

Kirurško uklanjanje: U nekim slučajevima, Vaš liječnik  može preporučiti uklanjanje okludera. To zahtijeva operaciju na otvorenom srcu i obično se izvodi tijekom druge operacije, poput operacije koronarne premosnice (engl. bypass) ili operacije zalistaka.

Nakon što Vam se ugradio okluder, napravit će Vam se pretraga koji se zove <a href="https://ritamsrca.hr/aritmije/" data-type="page" data-id="227">transezofagealni ehokardiogram (TEE)</a>, a kojim se provjerava je li zatvaranje potpuno, a također se isključuje prisutnost krvnih ugrušaka. Morat ćete uzimati lijekove za razrjeđivanje krvi neko vrijeme nakon zahvata ili dva antitrombocitna lijeka (andol i klopidogrel). Nakon 3 - 6 mjeseci od postavljanja okludera jedan dio lijekova će biti isključen iz terapije a trajno ćete trebati uzimati klopidogrel ili acetilsalicilnu kiselinu (Andol).

O svim detaljima uzimanja terapije nakon okludera bit ćete informirani od strane liječnika, a terapijski režim razlikuje se nešto ovisno o vrsti okludera koji Vam je ugrađen. Vrlo je važno ukoliko zamijetite bilo koju nuspojavu da se odmah javite svom liječniku.