Svakodnevni život s defibliratorom

# ICD povećava kvalitetu života.

ICD Vam pruža osjećaj sigurnostiUčlani se!

Razgovarajte s Vašom obitelji i prijateljima o ICD-u jer Vam to može pružiti veći osjećaj sigurnosti. Grupe za podršku i udruge pacijenata također Vam mogu biti od dragocjene pomoći.

Većina pacijenata se izuzetno brzo navikne na ICD. Za njih to znači realno povećanje kvalitete života. Jednom kada je rana potpuno zacijelila, nema problema sa šetnjama, sportom ili kupanjem. Dokle god Vaš liječnik nema prigovora, možete nastaviti sa svim aktivnostima u kojima ste uživali prije ugradnje.

Razgovarajte s Vašim liječnikom o posebnim aktivnostima te o popisu uređaja koji, ako ste im preblizu, mogu utjecati na rad Vašeg ICD-a, a koji se nalazi na sljedećim stranicama. S ugrađenim ICD-om, većina pacijenata može povećati raspon svojih aktivnosti, s obzirom da ICD otklanja strah od bespomoćnosti tijekom napada aritmije. Umjesto toga, daje Vam osjećaj sigurnosti.

Slobodno vrijeme i putovanja
Možete slobodno planirati slobodno vrijeme bez da ste pritom zabrinuti.

Možete ponovno uživati radom u vrtu, šetnjama ili drugim hobijima. Sve dok Vaš liječnik nema primjedbi, možete se baviti gotovo svim vrstama sportova, no svakako izbjegavajte aktivnosti koje uzrokuju pritisak na Vašim prsima. Trebali biste se savjetovati s Vašim liječnikom unaprijed o posebno stresnim ili potencijalno opasnim sportovima kao što su ronjenje ili letenje. Također biste trebali izbjegavati aktivnosti gdje bi kratke epizode nesvjestice mogle ugroziti Vas ili druge.

Savjetujte se s Vašim liječnikom unaprijed kada idete na duga putovanja. Može Vam dati adrese bolnica u zemljama koje ćete posjetiti za slučaj da morate pronaći bolnicu u hitnim slučajevima. Također Vam može pomoći pronaći kardiologa u tim bolnicama za kontrolni pregled ukoliko je to potrebno.

Također možete na internetu pronaći adrese bolnica u određenim zemljama.
Vožnja ovisi o pacijentovom zdravstvenom stanju. Ovdje također razgovarajte s Vašim liječnikom o tome. Radna skupina Europskog kardiološkog društva je objavila preporuke za vožnju za pacijente koji imaju ICD uređaj.

Prema tim smjernicama, osoba koja ima ICD može voziti automobil ukoliko nadležan liječnik nema prigovora te ukoliko je ICD ugrađen u profilaktičke svrhe, ukoliko je rizik gubitka svijesti nizak ili srednji te ukoliko nikakvi daljnji simptomi nisu izraženi u razdoblju od šest mjeseci nakon operacije.

Konačno, nije Vaš uređaj taj koji određuje Vašu sigurnost kod vožnje, već je to Vaš poremećaj ritma.

Detektori krađe i sigurnosni sustavi na aerodromima

Možete normalno obavljati dnevne kupnje bez potrebe za brigom.

Detektori krađe, kao što su oni koji se mogu naći na ulazu ili izlazu iz prodavaonica, obično ne predstavljaju rizik za nekoga tko ima defibrilator. Međutim, za svaku sigurnost, trebali biste proći kroz njih normalnom brzinom hoda te se ne zadržavati u njihovoj blizini.

S obzirom da sigurnosna provjera traje kratko, malo je vjerojatno da će na Vaš defibrilator utjecati detektori metala (konzola za prolazi ručni detektori) te skeneri slika cijelog tijela (koji se također zovu skeneri milimetarskih valova i skeneri slika) kao oni koji se mogu naći na aerodromima, na sudovima i u zatvorima. Metalno kućište Vašeg srčanog uređaja bi moglo aktivirati detektor metala. Kako biste umanjili rizik privremenog ometanja Vašeg srčanog uređaja dok prolazite kroz postupak sigurnosne provjere, izbjegavajte dodirivati metalne površine bilo koje opreme za provjeru. Nemojte se zaustavljati niti se zadržavati kod konzole za provjeru; jednostavno prođite kroz konzolu normalnim hodom. Ukoliko se koristi ručni detektor, zamolite službenika koji radi provjeru da ne drži ručni detektor iznad Vašeg srčanog uređaja. Ukoliko ste zabrinuti u vezi ovih metoda sigurnosne provjere, pokažite identifikacijsku karticu Vašeg uređaja i zatražite ručni pregled kao alternativu.