Pitanja i odgovori o ICD-u

#

Najčešća pitanja o životu s ICD-omUčlani se!

Niže navodimo najčešća pitanja i odgovore o životu s kardioverter defibrilatorom (ICD-om).

Hoću li osjećati da je u meni ICD?

Općenito, moderni uređaji se teško mogu osjetiti zbog svoje veličine, težine i – u nekom slučajevima – oblika. Jednom kada je rana od operacije zacijelila, većina pacijenata prihvaća svoj ICD kao svog partnera.

Mogu li obavljati fizičke i sportske aktivnosti?

ICD je vrlo otporan. Ne ograničava Vaš raspon aktivnosti. Upravo suprotno, možete ponovo raditi stvari koje ste prethodno smatrali nezamislivima zbog Vaše bolesti. Primjerice, možete voziti bicikl, šetati i plivati. Jedino biste trebali biti oprezni sa sportskim aktivnostima koje uključuju udarce u grudni koš ili pokrete kod kojih su ruke široko raširene. Vaš seksualni život također ne bi trebao trpjeti.

Je li ICD uređaj vidljiv ispod odjeće?

Ne. S vremenom su uređaji postali toliko maleni da se ugrađuju u mali kirurški džep ispod kože u području grudnog koša.

Hoće li ICD uređaj izliječiti moje srce?

Dobili ste uređaj zato što se Vaše srce ne može izliječiti. Međutim, ICD Vas može zaštititi od neugodnih i prijetećih učinaka Vaše osnovne bolesti i osloboditi Vas tjeskobe.

Trebam li uzimati lijekove i nakon ugradnje ICD uređaja?

Vaš kardiolog treba odlučiti koji su Vam lijekovi potrebni. Nikada nemojte prestati uzimati lijekove bez da ste se o tome savjetovali! Također je važno da ne uzimate nikakve nove lijekove bez da ste se o tome prvo savjetovali s Vašim liječnikom.

Što ćete osjećati tijekom “doživljaja šoka”?

Pacijenti različito opisuju iskustva električnog šoka. Kontinuirano doživljeni šokovi mogu jednostavno uzrokovati strah, koji brzo prođe. Mogu ga, međutim, također osjetiti kao više ili manje jak udarac u grudni koš.

Hoće li moj ICD isporučiti šok tijekom dnevnih aktivnosti?

To se rijetko događa. Vaš ICD je programiran kako bi dopustio porast broja otkucaja Vašeg srca bez isporuke šoka. Vaš uređaj bi trebao isporučiti šok jedino kada brzina otkucaja Vašeg srca udovolji određenim kriterijima koje je programirao Vaš kardiolog. Ukoliko osjetite šok, kontaktirajte Vašeg liječnika. Vaš liječnik će tada utvrditi uzrok šoka te također može napraviti prilagodbe u programiranju Vašeg srčanog uređaja. To se rijetko događa. Vaš ICD je programiran kako bi dopustio porast broja otkucaja Vašeg srca bez isporuke šoka. Vaš uređaj bi trebao isporučiti šok jedino kada brzina otkucaja Vašeg srca udovolji određenim kriterijima koje je programirao Vaš kardiolog. Ukoliko osjetite šok, kontaktirajte Vašeg liječnika. Vaš liječnik će tada utvrditi uzrok šoka te također može napraviti prilagodbe u programiranju Vašeg srčanog uređaja.

Postoji li uvijek jak strujni impuls?

Ne. Tijekom napadaja tahikardije, ICD prvo isporučuje slabe (elektro)stimulirajuće impulse. Ukoliko oni nisu dostatni, nastupa kardioverzija. Ovo uključuje planiranu isporuku više intenzivnih impulsa struje. Defibrilacija nastupa jedino u slučajevima vrlo brze tahikardije i ventrikularne fibrilacije.

Može li ICD povrijediti nekoga drugoga tko me dodiruje u trenutku isporuke šoka?

Malo je vjerojatno, no moguće je da netko tko Vas dodiruje može osjetiti šok iz Vašeg ICD-a. Druga ga osoba može osjetiti kao grč u mišiću. Iako može biti iznenađujući, šok neće povrijediti tu osobu. Međutim, ovo je jedino rezultat straha te je bezopasan znak da uređaj radi svoj posao.

Mogu li koristiti mobilni telefon?

Da. Dok razgovarate na mobilni telefon, držite antenu telefona na udaljenosti od
15 cm od Vašeg srčanog uređaja, te koristite telefon na uhu na suprotnoj strani od Vašeg srčanog uređaja. Također preporučujemo da izbjegavate stavljati mobitel u džep u blizini Vašeg srčanog uređaja.

Jesu li kućanski aparati sigurni za korištenje?

Da. Većina kućanskih aparata su sigurni za korištenje dokle god su uredno održavani
i u dobrom radnom stanju. Ovo primjerice uključuje mikrovalne pećnice, veće kućanske aparate, električne pokrivače te jastuke za grijanje.

Utječu li magneti na moj uređaj?

Predmeti koji sadrže magnete, kao što su proizvodi za magnetsku terapiju, stereo zvučnici, te ručni masažeri, mogu privremeno utjecati na rad Vašeg srčanog uređaja. Preporučuje se da predmete koji sadrže magnete držite na udaljenosti od najmanje 15 cm od Vašeg ugrađenog srčanog uređaja. Ne preporučujemo korištenje magnetskih madraca ili jastuka zato što je prilikom korištenja ovih predmeta teško održavati udaljenost od 15 cm.

Mogu li putovati bez ikakvih problema?

Da. Vaš ICD bi Vam trebao omogućiti najveću moguću mobilnost. Možete također putovati u inozemstvo. Obavijestite svog liječnika o svojim planovima. Može Vam dati prikladne adrese na koje možete otići u zemlji Vaše destinacije ukoliko dođe do hitnog slučaja. Uvijek nosite Vašu ICD iskaznicu za pacijente s Vama. Najbolja ideja je da ju držite zajedno s putovnicom. Pokažite Vašu ICD iskaznicu za pacijente prilikom sigurnosne provjere na aerodromima, te ukoliko se koristi ručni detektor, zatražite od službenika sigurnosti da ne drži ručni detektor iznad Vašeg srčanog uređaja.

Mogu li sigurnosne provjere u prodavaonicama utjecati na ICD?

Ne nužno. Trebali biste proći kroz iste normalnim korakom, te se ne zadržavati u blizini opreme sustava za detekciju.

Koliko će dugo ICD uređaj radi?

ICD uređaji traju oko šest do devet godina, ovisno o vrsti i opsegu liječenja. Općenito, što je manje tretmana uređaj isporučio, dulje će trajati baterija.

Kako liječnik prepoznaje da se uređaj treba zamijeniti?

Tijekom kontrolnih pregleda, liječnik također provjerava koliko je dobro baterija napunjena. ICD je dizajniran tako da indicira pravovremeno da je baterija ispražnjena. Ukoliko je snaga baterije pri kraju, liječnik će zakazati termin kako bi zamijenio uređaj.

Zašto moram imati kontrolne preglede kad uređaj radi automatski?

Kontrolni pregledi su vrlo važni. Liječnik pregledava ožiljak i također provjerava razinu baterije, kao i rad uređaja. Liječnik nadzire koliko često je uređaj detektirao i tretirao aritmije od posljednjeg pregleda. Nadzire lijekove koje uzimate te pazi na moguće interakcije. dodatno, može temeljem podataka koji su prikupljeni u ICD-u reprogramirati parametre uređaja kako bi osigurao da funkcionira.

Mogu li zatrudnjeti unatoč tome što imam ICD?

Da. ICD pacijenti imaju normalne trudnoće i rađaju zdravu djecu. Međutim, trebali biste razgovarati s Vašim liječnikom o mogućoj trudnoći u kontekstu Vaše srčane bolesti.

Što moram učiniti kada ICD emitira zvuk upozorenja?

Ostanite mirni. To je samo indikacija da biste trebali kontaktirati Vašeg liječnika. Ukoliko čujete kontinuirani ton visoke frekvencije, situacija nije hitna, trebali biste nazvati Vašeg liječnika i dogovoriti kontrolni pregled.

Ukoliko čujete dvostruki ton i visoke i niske frekvencije, morate obavijestiti Vašeg liječnika i organizirati da ga vidite odmah.

Jesu li ICD uređaji kompatibilni za MR pretragu?

Trenutno defibrilatori mogu biti 1.5 T i 3T MR-uvjetni (uvjetno sigurni za pregled MR). Prezentirajte identifikacijsku karticu Vašeg uređaja Vašem liječniku kako bi utvrdio je li Vaš uređaj MR-uvjetni (uvjetno siguran za pregled MR), što Vam može omogućiti pristup MR snimanju.

Što je to nadzorni uređaj za pacijenta?

Nadzorni uređaj za pacijenta je elektronički uređaj koji možete imati kod kuće, i koji će Vam omogućiti da prenesete podatke iz Vašeg ugrađenog uređaja u Vašu kardiološku kliniku. Nadzorni uređaj je kompaktan, prenosiv i vrlo jednostavan za korištenje. Provjerite sa svojim liječnikom imate li mogućnost korištenja nadzornog uređaja.

Koje podatke dobiva moj liječnik?

Liječnik će primiti iste podatke kao da ste bili u klinici na redovitom kontrolnom pregledu.

Hoću li morati ići na kontrolne preglede u svoju kliniku?

Da, Vaš liječnik će još uvijek željeti vidjeti Vas najmanje jednom godišnje za dogovoreni kontrolni pregled, međutim, većina nedogovorenih pregleda, kao u slučaju upozorenja, se može napraviti na daljinu. Također morate ići u kliniku ukoliko je potrebno reprogramirati Vaš uređaj.