Tribina o iznenadnoj srčanoj smrti

# Volite svoje ❤️, jer onda će ono voljeti i vas!

Početne simptome aritmije ne smijemo uzeti olako

Udruga Ritam srca održala je u povodu Svjetskog dana srca 30. rujna 2023. javnu tribinu o aritmijama i iznenadnoj srčanoj smrti u WOW dvorani CineStar Boutique kina u Centru Kaptol u Zagrebu, koja je bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta. Naši istaknuti kardiolozi pojašnjavali su sudionicima tribine kako prepoznati simptome koji najavljuju moguće zatajenje srca, kako se liječe aritmije i kako s njima i kardioverter defibrilatorom možete nastaviti živjeti kvalitetno.

Otkucaji srca oduvijek se povezuju s ritmom života i emocija – uzbuđenja, straha, te naravno, s ljubavi. Svjetski dan srca bio ej dobar povod da se zapitamo koliko dobro poznajemo zdravlje svojeg srca. Posebice, kuca li pravilno?

Oslanjajući se na ovogodišnji slogan Svjetske federacije za srce

KORISTI ❤️ POZNAJ ❤️

Potaknuti činjenicom da se 80 posto srčanih udara moglo spriječiti pravovremenim intervencijom usmjerili smo ovu edukativnu tribinu na znanja koja su nam potrebna za umanjenje smrtnost od iznenadnog srčanog zastoja. Posebice, o čimbenicima rizika, znakovima i simptomima (najčešće uzrokovanih aritmijama) koji često ukazuju na srčanožilne bolesti i mogu nagovijestiti razvoj smrtonosnih aritmija. Kako bismo što jasnije prikazali navedena znanja, podijelili smo i iskustva pacijenata koji su iz prve ruke govorili o dijagnozi, liječenju i sadašnjem životu.

Predsjednica Udruge Ritam srca, prim. dr. sc. Borka Pezo Nikolić kardiologinja i aritmologinja Klinike za kardiologiju KBC Zagreb istaknula je kako Udruga Ritam srca kroz ovakve događaje gradi svoju prepoznatljivost kao izvor vjerodostojnih informacija za pacijente o aritmijama. Uz ostalo ona je naglasila:

Domaćini tribine, kardiolozi prof. Šime Manola iz KB Dubrava, doc. Zrinka Jurišić iz KBC Split, dr. Kristijan Đula, iz KBC-a ”Sestre milosrdnice” i ja govorili smo o nizu tema vezanih uz srčani zastoj, među kojima smo se najviše usredotočili na:
•    Rizike iznenadnog srčanog zastoja i načina kako ih možemo prevenirati;
•    Povezanost aritmija i srčanog zastoja
•    Genetske bolesti srca povezanih s aritmijama i
•    Novosti u području elektrostimulacije

Zanimljivosti tribine doprinijelo je i nekoliko naših pacijenata koji su svjedočili o svojim iskustvima dolaska do dijagnoze, liječenju i danas kvalitetnom životu s kardioverter defibrilatorima.

Sudionike odlično posječene tribine najviše je zanimalo:

•    Kako spriječiti mogući srčani zastoj?
•    Kako prepoznati simptome aritmija i srčanog popuštanja?
•    Kakva je povezanost aritmija i srčanog zastoja i kako se one liječe?
•    Kako živjeti kvalitetno s kardioverter defibrilatorom i naravno,
•    Kako očuvati zdravo srce.

Zaključujući tribinu, prof. dr. sc.Šime Manola, prvi dopredsjednik Udruge Ritam srca, savjetovao je svima nama da početne simptome aritmije ne smijemo uzeti olako, a prim. dr. sc. Borka Pezo Nikolić, predsjednica Udruge Ritam srca je dodala:

Volite svoje ❤️, jer onda će ono voljeti i vas!

Domaćini tribine bili su:

prim-Borka-Pezo-Nikolić-v2-630x630.jpgprim. dr. sc. Borka Pezo Nikolić, dr. med., kardiologinja Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, predsjednica Udruge Ritam srca

Šime-Manola-150x150.jpgizv. prof. prim. dr. sc. Šime Manola, dr. med., kardiolog, pročelnik Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, KB Dubrava, predsjednik Radne skupine za aritmije Hrvatskog kardiološkog društva i prvi dopredsjednik Udruge Ritam srca

Doc-Jurišić-Zrinka---KBC-Split-150x150.jpgdoc. dr. sc. Zrinka Jurišić, dr. med., kardiologinja i pročelnica Zavoda za aritmije KBC-a Split i

 

dr-Kristijan-Djula-150x150.jpgKristijan Djula, dr. med, kardiolog u Klinici za bolesti srca i krvnih žila, KBC-a ”Sestre milosrdnice”.

 


Jeste li znali?

U Hrvatskoj svakog sata od kardiovaskularnih bolesti umire jedna osoba pa one danas predstavljaju našeg najvećeg ubojicu (od njih u svijetu godišnje umire oko 20 milijuna ljudi), najčešće od iznenadnog srčanog zastoja. Do njega najčešće dovode aritmije srca.